Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk običajno poteka ob Dnevu slovenske hrane, vsak tretji petek v novembru, vendar je lani zaradi protikoronskih ukrepov odpadel. Zato bo letos, 10. po vrsti, izveden v petek, 11. junija. Projektu se tudi pridružuje družinska Mlekarna Krepko.

 

Tradicionalni slovenski zajtrk otroke, mladino in širšo javnost ozavešča o simbolnem pomenu zajtrka in smislu ter prednostih lokalno pridelanih živil. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obenem pojasnjuje: ''Želimo poudariti pomen kmetijstva in čebelarstva za predelavo hrane, ter njenem vplivu na okolje.'' In dodajajo, da je treba hkrati mlade ozaveščati o vidiku zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti.

 

Letošnji, jubilejni, projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je podprt s sporočilom: ''Zajtrk z medom – super dan!'' Ob tej priložnosti so pripravili tematski plakat, ki prikazuje ilustracijo Ivana Mitrevskega, ki je dejal: ''Tradicionalni slovenski zajtrk naj bi potekal na šolah. A nisem narisal šolskih otrok. Namesto njih v ilustraciji nastopajo gozdne in domače živali. Izbral sem take, ki pogosto nastopajo v pravljicah, ljudskih pregovorih, stripih in slikanicah: volka, medveda, lisico, veverico, mačko, kosa, racaka in seveda čebele. Čebele sem pobarval s sivo barvo, saj gre za znamenite kranjske sivke. Medved je najbolj sladkosned, lisica je najbolj zvita, najbolj radoveden pa je veveriček, ki je zatopljen v branje, medtem ko ostale živali jedo zajtrk. To je pomemben detajl ilustracije. Mislim, da ne moremo gojiti kulture prehranjevanja ne da bi zraven gojili ljubezen do knjige in besede.''

 

Kaj predstavlja Tradicionalni slovenski zajtrk?

 

Tradicionalni slovenski zajtrk na naše krožnike postavi mleko, maslo, med, kruh in jabolka ali drugo sveže oz. suho sadje brez dodanega sladkorja. ''Kruh mora biti proizveden v Republiki Sloveniji, vsa druga živila pa morajo biti pridelana in predelana v Republiki Sloveniji,'' izpostavljajo na  Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 

Ali naši otroci poznajo, katera živila postrežemo ob tradicionalnem slovenskem zajtrku?

 

Mija, devet let: ''Ja, poznam. Tradicionalni zajtrk nam postrežejo v šoli. Takrat jemo kruh, namazan z maslom in medom, pijemo mleko, zraven pa dobimo še jabolko.'' 

Vid, pet let: ''Kuharica nam v vrtcu na vozičku pripelje mleko, kruh, med, maslo in jabolko. To imam zelo rad.''

Kristjan, 14 let: ''Ko je tradicionalni slovenski zajtrk, se v šoli pogovarjamo, zakaj je dobro jesti zajtrk, preden gremo v šolo. Tisti dan dobimo za malico, ker nekaterim sošolcem je to prvi obrok, mleko, kruh z maslom in medom ter jabolko.''

Nejc, 11 let: ''Za tradicionalni slovenski zajtrk jemo vse domače. Moja babica in dedek ga jesta vsak dan, mi pa ga imamo enkrat letno v šoli.''

Rok, tri leta: ''Med, maslo, kruh, mleko. Pozabil sem še: jabolko!''

 

Mlekarna Krepko podpira projekt Tradicionalnega slovenskega zajtrka

 

V Mlekarni Krepko so ponosni, da pri projektu sodelujejo že od samega začetka. Njihovo BIO maslo 1. vrste in BIO mleko sta že desetletja zastopana in ponujena otrokom v vrtcih, osnovnih šolah in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Več o Mlekarni Krepko izveste v poučnem videu, ki so ga pripravili ob jubilejnem Tradicionalnem slovenskem zajtrku.

Avtor: N. K.